joi, 30 aprilie 2009

Greva profesorilor - Vrabia malai viseaza -

Si cum primele raze ale soarelui se preling pe bancile mult prea uzate din sistemul romanesc de invatamant, dragii nostrii profesori recurg iar la greva. Un lucru bun, am spune noi elevii. Mai multe zile libere, mai pierdem o ascultare, o lucrarica, dar din pacate pentru elevii claselor a 7-a, a 8-a si a 12-a situatia este putin mai complicata. Federatiile sindicale Alma Mater, Spiru Haret, Educatia Nationala si Sindicatele Libere din Învatamânt doresc sa boicoteze examenele de sfarsit de an. O mutare de totul sau nimic, poate chiar kamikaze avand in vedere situatia deja tensionata din sistemul nostru. Acum problema se rezuma la doua aspecte, primul legandu-se de intrebarea logica si tampa pe care o pune fiecare elev de cinci sau zece ori: "Tati, noi mai dam teze / BAC-ul?". Si ce sa raspunda taticul cand vede ca la televizor se cere 6% din PIB pentru educatie? Ce sa raspunda cand vede ca profesorii vor majorarea salarilor cu 50%, adica de peste doua ori mai mult decat raspunsul final dat de minister? Acum hai sa spunem si cealalta parte a adevarului, salariile sunt intradevar mici, un profesor nu castiga mare lucru pe luna si acum pe timp de criza financiara singura lui solutie e sa dea meditatii. Bun, un lucru e cert, vrem mai multi bani pentru profesori, dar de unde atatia bani? O majorare de 50% ar face o gaura atat de mare in bugetul tarii noastre incat domnul Pogea (ministrul finantelor) va trebui sa scoata bani din piatra seaca ca sa poata acoperi costurile. Pe langa asta, daca dam la invatamant de ce nu dam si la medici, de ce nu dam si la politisti, de ce nu dam si la pompieri, de ce nu mai marim si la parlamentari un pic? Acum nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar am vaga impresie ca urmeaza un meci de tipul "Cine cedeaza primul". Profesorii vor boicota examenele si poate cine stie, vor ingheta anul scolar al celor 3 clase, iar ministrul va continua sa spuna nu, pentru ca nu are de unde sa dea. Si noi elevii cu ce ramanem? Cu examenele nedate , cu mediile neincheiate, cu admiterea la liceu in plop si cu BAC-ul pe butuci. De ce nu facem si noi greva, ca oricum noi nu cerem mult, cerem doar ca mintile luminate din spatele protestului sa-si aminteasca de zicala:

Calul de dar nu se cauta la dinti! 

2 comentarii:

  1. corect. ai abordat bine subiectul. eu una imi doresc sa dam tezele, respectiv admiterea la liceul dorit si nici nu as vrea sa aud de inghetarea anului scolar; desi pt multi ar fi o mare bucurie..

    RăspundețiȘtergere
  2. Neah, in niciun caz nu se va ingheta anul scolar. Astea sunt manevrele lor pe care le tot incearca de cativa ani buni...
    Cel mai probabil se va reprograma prima teza, nu cred ca sunt in stare sa nu se prezinte la toate tezele, plus ca parinti ii mai ameninta cu tribunalul.

    @Rene - Oare cine e atat de tampit incat sa se bucure de inghetarea anului scolar ?

    RăspundețiȘtergere